De Wilde Roos: Praktijk voor Yoga, Ayurveda en Auroreading

Home
Ayurveda
AurareadingEerste consultCoachingVoedingsadvies Massage Yoga & meditatie klankmeditatie WorkshopContact met de Wilde RoosLinksDe Wilde Roos: Praktijk voor Yoga, Ayurveda en Auroreading

Voedingsadvies

De spijsvertering is een ingenieus proces waarbij alles wat je tot je neemt, wordt omgezet in voor het lichaam bruikbare voedingsstoffen. Dit is een subtiel chemisch proces waarin allerlei processen van elkaar afhankelijk zijn. De precieze samenstelling van de spijsverteringssappen is voor ieder mens verschillend. Daarom is het begrip ‘juiste voeding’ ook voor iedereen verschillend. Als de klient zodanig eet dat de voeding volledig wordt verteerd, dan blijven er geen resten achter in het lichaam. Als niet alle voeding wordt verteerd vervormen de onverteerde restanten tot een giftige, lichaamsvijandige substantie. Deze substantie wordt in de Ayurveda 'ama' genoemd. Ama wordt als een fundamentele oorzaak van ziekte beschouwd.

Omdat de spijsvertering van ieder mens uniek is, kun je geen algemene voedingsadviezen geven. Uitspraken als 'melk is goed voor elk' of 'eet ieder dag een appel' of 'rauwkost is gezond', botsen volledig met dit principe. Dit principe is er ook de oorzaak van dat dieetvoorschriften voor specifieke ziekten (bijvoorbeeld een maagdieet of een leverdieet enz.) zo vaak niet werken. Zij gaan er vanuit dat de spijsvertering bij de verschillenden patienten met dezelfde ziekte hetzelfde funktioneert. Het Ayurvedische uitgangspunt dat dit niet het geval is brengt dan ook een grote verandering met zich mee in de dietetiek.

Een ayurvedisch therapeut zal dus altijd beginnen met te onderzoeken wat de specifieke aard is van jouw spijsvertering. De Ayurveda maakt daarbij onderscheid tussen drie hoofdtypen: een onregelmatige spijsvertering (vata), een snelle spijsvertering (pitta) en een langzame spijsvertering (kapha). Daarbij zijn alle mengtypen denkbaar.

Een ayurvedisch therapeut baseert zijn uiteindelijke voedingsadviezen op enerzijds de oorspronkelijke aard van de spijsvertering van de klient en anderzijds op zijn huidige conditie.

Vaak is er in eerste instantie een reinigend dieet nodig. Daarna is er meestal sprake van een voedingsadvies op korte termijn, wat vooral als doel heeft om de huidige disbalans te herstellen, een een voedingsadvies op langere termijn, wat als doel heeft om het herstelde evenwicht blijvend te handhaven. (In onderstaande lijsten wordt een indruk gegeven van welke voedingsmiddelen geschikt zijn voor bovengenoemde drie hoofdtypen.)

Daar komt nog bij dat de Ayurveda een nauw wederzijds verband ziet tussen de geest en de werking van de darmen. Elke onrust in het denken heeft z’n weerslag op de darmwerking. De invloed van innerlijke spanning op constipatie of van angst op diarree, zijn hier voorbeelden van. Dit wederzijdse verband speelt in een ayurvedisch voedingsadvies daarom ook altijd een rol.

Een voedingsadvies beslaat meestal meer dan één consult. Gemiddeld zijn er ongeveer drie consulten nodig om tot een afgewogen conclusie te komen. Een consult kost € 50.

Gezien het volgende Ayurvedisch gezegde is het echter de moeite om echt aandacht te geven aan je dieet, ook als je geen ernstige klachten hebt: 'Het gebruik van medicijnen heeft geen zin als de voeding niet wordt aangepast aan de kwaliteit van je eigen spijsvertering en het gebruik van geneesmiddelen is niet nodig als je dat wel doet'.

Voedingsadviezen voor de Vata-constitutie

Een Vata-type heeft een onregelmatige spijsvertering. Hij doet er in het algemeen goed aan om vooral Vata-verlagende voeding te eten. Naarmate Vata meer verhoogd is (wat zich bijvoorbeeld kan uiten in pijn, kou, krampen, stijfheid, droge huid, onrustige motoriek, constipatie, gasvorming, hoge bloeddruk, ademstoornissen, slapeloosheid, stress, of concentratieproblemen) is het belangrijker zich strikt te houden aan een zogenaamd Vata-dieet waarin alleen vata-verlagende producten worden gebruikt. Je voeding zal dan het beste medicijn zijn.

Algemeen: een Vata-dieet bestaat vooral uit verwarmend, gekookt, voedzaam (niet te weinig), wat vettig eten. Niet te licht, te droog, te koud, te rauw, te bitter, wrang of scherp voedsel. Een regelmatig eetpatroon is de belangrijkste factor.

 

Verlagend

(zuur, zout, zoet)

Verhogend

(bitter, wrang, scherp)

Fruit

Alle fruit, liefst gekookt

Gedroogd fruit, meloen, cranberry’s, rauwe appels

Groente

 

 

 

Gekookte groentes

Rauwe groentes (zoals salades), nachtschades,

voorzichtig met spinazie, komkommer, selderij, asperges, bloemkool

Granen

 

tarwe, haver, couscous, basmati-rijst

gerst, boekweit, rogge, rijst en gierst

droge, granen zoals in muesli

Peulvruchten

mungbonen

Alle overige peulvruchten

Vlees/Vis

Vis en vlees met mate

Lam, varken, wild

Noten/zaden

Alle verse noten en zaden

Voorzichtig met zonnebloemzaden, pompoenzaden en kokosnoten

Vetten

Vooral ghee en sesamolie, verder roomboter, amandel- en olijfolie

Soja- en saffloerolie, margarine

Zuivel

Alle zuivel behalve ijs

IJs

Kruiden

Bijna alle kruiden zijn goed voor Vata vooral kardemon, venkel, knoflook, asafoetida, nootmuskaat, basilicum, kaneel, kruidnagel, koriander, komijn, fenegriek, gember, zout, geelwortel

 

Zoetstoffen

Honing, ahornsiroop, rijststroop, vruchtensuiker

Suiker (wit en bruin), kunstmatige zoetstoffen

Drank

Warm water, melk, bouillon, zoete en zure vruchtensap, kruidenthee van venkel- kardemon en komijnzaad)

Koude dranken, alcohol, koffie

Voedingsadviezen voor de Pitta-constitutie

Een Pitta-type heeft een snelle spijsvertering. Hij doet er in het algemeen goed om Pitta-verhogende producten slechts met mate te eten. Als duidelijk is dat Pitta verhoogd is (wat zich bijvoorbeeld kan uiten in maagproblemen, dunne ontlasting, prikkelbaarheid, ontstekingen, verkleuringen van de huid, of temperatuurschommelingen), doe je er goed aan om je strikt te houden aan een zogenaamd Pitta-dieet, d.w.z. dat je geen enkel pitta-verhogend product consumeert. Je voeding zal dan het beste medicijn zijn voor deze ziekteverschijnselen.

Algemeen: verkoelend voedsel, niet te lichte of te vochtige voeding, niet te scherp, niet te zout, niet te zuur, niet te vet, geen gefermenteerde producten, niet te gretig eten maar goed kauwen.

 

Verlagend

(bitter, wrang, zoet)

Verhogend

(zuur, scherp, zout)

Fruit

Zoete vruchten

Zure vruchten

Groente

 

 

 

Bladgroenten, wortels, courgette, aardappels, koolsoorten, selderij, champions, witlof, olijven, asperges, spruitjes, gekookte prei, gekookte ui

bieten, tomaten, aubergine, paprika, radijs, rettich, rabarber, rapen, mierikswortel, zuurkool, spinazie, pepers, rauwe ui of prei

Granen

 

Gerst, basmati-rijst, tarwe, granola, gekookte haver, couscous, pasta, pannenkoek, knäckebröd

boekweit, maïs, gierst, bruine rijst, rogge, droge haver, muesli, brood met gist

Peulvruchten

Alle peulvruchten

Voorzichtig met dal

Vlees/Vis

Zoetwatervis, wild en gevogelte

Alle overige vlees en vis

Noten/zaden

Noten en zaden in geringe mate

Sesam en tahin

Vetten

Ghee, ongezouten roomboter, olijf-, kokos-, soja- en zonnebloemolie

Sesam-, saffloer-, maiskiem- amandel- en mosterdolie, margarine

Zuivel

Ghee, ongezouten boter, verse kaas, melk

Karnemelk, harde kaas, yoghurt, kwark, ijs, zure room

Kruiden

Koriander, venkel, kardemon, komijn, mint, kaneel, geelwortel, saffraan, dille, verse gember,

Geen scherpe kruiden zoals chili, mosterd, knoflook, droge gember, azijn, kruidnagel, matig met peper en zout

zoetstoffen

Ahornsiroop, rijststroop, vruchtensuiker

Suiker, honing

Drank

Water, melk, zoete vruchtensap, thee, chai, granenkoffie, groente-bouillon, kruidenthee van bovenstaan-de pittaverlagende kruiden (liefst van venkel- komijn en korianderzaad)

Wijn, sterke drank, zure vruchtensap, koffie

Voedingsadviezen voor de Kapha-constitutie

De spijsvertering van een Kapha-type is stabiel maar traag. Bitter, wrang en scherp voedsel zetten hem in beweging. Zwaar, vet, koud en veel eten moet worden vervangen door licht, droog, warm, weinig en gevarieerd voedsel. Als er symptomen zijn van verstoorde kapha (bijvoorbeeld slijmvorming in de longen, overgewicht, diabetes, oedeem, traagheid, gewrichtsproblemen, depressiviteit), is het noodzakelijk om je strikt te beperken tot kapha-verlagende voeding.

 

Verlagend

(bitter, wrang, scherp)

Verhogend

(zoet, zuur, zout)

Fruit

Appels, cranberry’s, gedroogd fruit, granaatappel, abrikozen, bessen

Matig met alle overig fruit

Groente

 

 

Alle groentes, vooral scherpe en bittere groente (bijvoorbeeld bladgroenten)

Zoete, sappige groente, avocado, komkommer, courgette, (zoete) aardappels

Granen

Gerst, maïs, rogge, basmati-rijst

Haver, tarwe, rijst

Peulvruchten

Alle peulvruchten

Zwarte linzen, kapucijners

Vlees/Vis

Kip, kalkoen, wild

Alle overige vlees en vis

Noten/zaden

Zonnebloem- en pompoenzaden

Alle noten en overige zaden

Vetten

Ghee, mosterd-, saffloer- en zonnebloemolie

Alle overige oliën

Zuivel

Karnemelk, sojamelk en geitenmelk

Alle overige zuivel

Kruiden

Alle kruiden

Zout, ketjap, azijn

Zoetstoffen

Honing

Alle overige zoetstoffen

Drank

Kruidenthee (liefst van gember, zwarte peper, fenegriek en komijn), thee, warm water

Koud water, alcohol, soft drinks

Speenkruidstraat 79, 3765 AB Soest, 035-6022680, ayurveda@wilderoos.nl, www.wilderoos.nl

  [naar Boven]